Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Live i stuen: Deporteret – Danskere i tyske KZ-lejre

november 22, 2023 Kl 19:00 19:45

Verden blev for alvor vendt på hovedet for de cirka 6.000 danskere, der under besættelsen blev deporteret til de nazistiske koncentrationslejre. De var blevet arresteret som modstandsfolk, kommunister, jøder, politifolk, såkaldt ”asociale” eller som følge af flere af de nævnte årsager. De kom til at opleve et fangesamfund, der blev styret af det omkringliggende samfunds bund. Det var typisk kriminelle medfanger, der skulle sprede terror blandt tusinder af deporterede fra hele det besatte Europa i op imod 1.000 forskellige lejre.

I en samtale med moderator Hans Wendelboe Bøcher fortæller Jens-Christian Hansen om den dansksprogede litteratur, der behandler de nazistiske koncentrationslejre og de danskere der blev deporteret. En omfattende erindringslitteratur spiller her en særdeles vigtig rolle. Der kommer og gode råd til hvordan man selv kan orientere sig i den, hvis man for eksempel er interesseret i konkrete personers skæbne. Det kan eksempelvis være i forbindelse med slægtsforskning.

Arrangementet streames live fra Hovedbiblioteket i Aalborg den 22/11 kl. 19.00.

Klik på linket herunder for at se med i din browser. Det foregår i Teams og virker først på dagen.

Link: Livestream “Deporteret” (Teams)

Jens-Christian Hansen er ph.d. og formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum og har gennem mange år forsket i den danske koncentrationslejrerfaring. Han har blandt andet tilrettelagt og medvirket i programserien ”Deporteret – de nordjyske kz-fanger”, der kan streames på TV2Nord og TV2Play.