Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Live i stuen: Nazisternes flugt til Flensborg i 1945

november 20, 2023 Kl 15:30 16:15

Flensborg var endestation for »Rattenlinie Nord« – nazisternes flugtrute op gennem Nordtyskland i foråret 1945. Mellem 2000 og 3000 nazister gik under jorden i Flensborg fra maj-dagene i 1945 og fremefter. Flere af de helt store fisk gik i skjul i Flensborg om omegn, det gjaldt blandt andre Auschwitz-kommandanten Rudolf Höß, SS-rigsfører Heinrich Himmler, samt Goebbels berygtede radiostemme Lord Haw-Haw.

Det var også i Flensborg, at Dönitz-regeringen blev arresteret af briterne. Det var på Flensborg Fjord, at resterne af den tyske ubåds-flåde søgte hen og endte med at blive sænket som led i den såkaldte »Aktion Regenbogen«. Og på fjorden blev purunge mænd henrettet for faneflugt ved militære standretter. Det tragiske var, at de blev dømt til døden efter den tyske slutkapitulation den 8. maj 1945.

Hans Christian Davidsen udsendte i efteråret 2022 bogen Nazisternes sidste tilflugt med undertitlen Maj 1945 i Flensborg – Mellem ofre og gerningsmænd.

Sammen med videofotograf Lars Salomonsen har han for Flensborg Avis lavet en video om naziregimets sidste dage i Flensborg, og den hittede med over 50.000 visninger på Facebook, www.fla.de og andre portaler.

»I kommentarsporene kunne man se, at rigtig mange danskere slet ikke kender til de dramatiske begivenheder, der fandt sted i Flensborg op til og efter Anden Verdenskrigs slutning,« siger Hans Christian Davidsen.

Foredrag ved forfatter og journalist ved Flensborg Avis, Hans Christian Davidsen

Arrangement sendes live fra Tønder biblioteker. Klik på knappen for at se med live.

(Foto af Sebastian Iwersen)