Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Danmarkshistorien på lånte fjer

november 23 Kl 11:00 12:15

I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk – eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på? Vi griber fat i nogle af de historiske holdepunkter som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på? Hvordan kan historier som disse være med til at skabe en fælles historie og national identitet for Kongeriget Danmark?   

Vi dykker bl.a. ned i fortællingen om Dannebrog – det ældste nationalflag i verden og det evige symbol på ’det danske’. Julen –  kristendom eller åndedyrkelse? Vikinger – vores stolte, stærke forfædre. Danmarks første kongeslægt – fra Jelling eller Lejre?  

Samtalen med de to dygtige fagpersoner modereres af bibliotekar og kulturformidler Gustav Flyvbjerg Maindal

Kasper Holdgaard Andersen, forsker og ph.d, er historiker på Moesgaard Museum, hvor han forsker i vikingetid og middelalder, herunder den tidligste danske kongemagt. Kasper H. Andersen har tidligere medvirket i DR dokumentarserien “Gåden om Danmarks f¢rste konge”.

Kåre Johannessen er historiker, forfatter og oplægsholder. Han har givet en række bøger bl. a. om den danske middelalder. Eksempelvis “Mørkets skabninger” hvor Kåre Johannessen fortæller om middelalderens mange forestillinger om mystiske og uhyggelige væsener.