Forårets første udgave af Det Hemmelige Selskab for Historie byder på et oplæg fra Mette Kia Krabbe Meyer, Ph.d. i Kunst og Kulturvidenskab, seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek, og vil handle om Danmarks tid som kolonistyre i Vestindien.
Udgangspunktet er Det Kgl. Biblioteks fremragende udstilling og undervisningsmateriale Blinder Vinkler: https://forskoler.kb.dk/online-undervisning/blinde-vinkler
Fra 1600-tallet og frem til 1917 var de tre vestindiske øer, St. John, St. Croix og St. Thomas, danske kolonier. I 1917 blev øerne solgt til den amerikanske stat, men før dette salg blev der etableret plantager af en række danske rigmænd.
Disse rigmænd blev særdeles velhavende på grund af den voksende sukkerindustri, der også medvirkede til at Danmark blev et velhavende land. Rigdommen blev dog skabt af slavegjorte, der blev sejlet til de tre øer fra Afrikas østkyst for at leve umenneskelige under det danske kolonisystem. På trods af slaveriets ophævelse og Danmarks salg af øerne, var der stadig undertrykkelse af de slavegjorte i lang tid efter, ligesom et ulige magtforhold hvor udbredt racisme eksisterede.
Kontakt dit bibliotek for at høre om muligheden for at deltage i Det Hemmelige Selskab for Historie.
Dagens tema er blevet til sammen med Mette Kia Krabbe Meyer, Ph.d. i Kunst og Kulturvidenskab, seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek